Wat is DNS en hoe werkt het?

DNS: Het telefoonboek van het Internet

DNS staat voor ‘Domain Name System’, vergelijkbaar met een telefoonboek op het internet. Het zet domeinnamen, zoals fullbright-it.nl, om in IP-adressen, wat nodig is zodat webbrowsers internetbronnen kunnen laden. Elke computer aangesloten op het internet heeft een unieke IP-adres, een reeks nummers zoals 192.124.249.166. DNS maakt het mogelijk om makkelijk te onthouden namen te gebruiken in plaats van deze lange reeksen nummers.

Hoe werkt DNS?

Wanneer je een webadres intypt in een browser, stuurt de browser een bericht om het bijbehorende IP-adres te vinden. Dit proces heet DNS-resolutie en volgt deze stappen:

 1. De gebruiker voert een webadres of domeinnaam in de browser in.
 2. De browser stuurt een DNS-query naar het netwerk om het IP-adres te vinden.
 3. De query gaat naar een DNS-server, meestal beheerd door je internetprovider.
 4. Als de DNS-server het adres niet heeft, vraagt het andere servers, zoals root-naam servers, TLD-naam servers en autoritatieve naam servers.
 5. Deze servers werken samen om het DNS-record te vinden en sturen deze informatie terug naar de DNS-server, waarna de website wordt geladen.

DNS-structuur en -typen

Een domeinnaam bestaat uit meerdere delen, genaamd labels, gelezen van rechts naar links. De TLD (top-level domain), zoals .com, .nl, of .io, verschijnt na de punt in de domeinnaam. Bij fullbright-it.nl is de TLD dus .nl. Elke label aan de linkerkant van de TLD duidt op een subdomein. Aan de linkerkant van de TLD bevinden zich de subdomeinen. Elk label, naar links van de TLD vertegenwoordigt een onderverdeling of een specifiek gebied binnen het grotere domein. Bijvoorbeeld, in het domein “subdomein.domein.com”, is “com” de TLD, “domein” is het second-level domain, en “subdomein” is een nog lager level domain onder “domein”.

DNS-Queries

DNS-queries zijn de verzoeken die worden gestuurd om de corresponderende IP-adressen van domeinnamen te achterhalen. Er zijn drie hoofdsoorten: recursieve, iteratieve, en niet-recursieve queries, elk met een unieke manier van informatie opvragen binnen het Domain Name System.

 1. Recursieve Queries:
  • De client vraagt een DNS-server om het volledige antwoord op zijn query.
  • Als de server het antwoord niet heeft, zal het namens de client andere DNS-servers raadplegen.
  • Eindigt wanneer een antwoord is gevonden of wanneer vastgesteld is dat er geen antwoord is.
 2. Iteratieve Queries:
  • De client vraagt een DNS-server om het best beschikbare antwoord.
  • Als de server het exacte antwoord niet heeft, stuurt hij verwijzingen naar andere DNS-servers.
  • De client moet vervolgens zelf deze andere servers raadplegen.
 3. Niet-Recursieve Queries:
  • Gebruikt door DNS-servers wanneer ze informatie opvragen van andere DNS-servers.
  • Verwacht dat de opgevraagde server direct antwoordt met de beschikbare gegevens zonder verdere queries uit te voeren.

Meest voorkomende DNS-Records

DNS-records zijn de essentiële gegevens in het Domain Name System die diverse soorten informatie over domeinnamen bevatten.

 1. A-Records (Address Records):
  • Bevat het IP-adres van een domein.
  • Bijvoorbeeld, het linkt de domeinnaam “example.com” aan een specifiek IP-adres.
 2. NS-Records (Name Server Records):
  • Geeft aan welke autoritatieve server alle informatie over een domein heeft.
  • Essentieel voor het delegeren van een subdomein naar een andere DNS-server.
 3. TXT-Records (Text Records):
  • Gebruikt voor het invoeren van willekeurige tekst in het DNS.
  • Vaak gebruikt voor verificatiedoeleinden, zoals SPF (Sender Policy Framework) records voor e-mailbeveiliging.
 4. CNAME-Records (Canonical Name Records):
  • Gebruikt voor het maken van aliassen van domeinnamen.
  • Hiermee kan een domein verwijzen naar een ander domein, waarbij de DNS-opzoeking van dat tweede domein wordt gevolgd.

DNS beveiliging en optimalisatie

Door het gebruik van technieken zoals DNS-caching kunnen DNS-servers sneller reageren op verzoeken, wat de algehele prestaties verbetert. Tegelijkertijd zorgen beveiligingsmaatregelen zoals DNSSEC voor een veiliger DNS-systeem, door het risico op manipulatie van DNS-antwoorden te verminderen.

DNS Caching

 • Wanneer een DNS-server een query oplost, kan het het resultaat, zoals het IP-adres bij een A-record, tijdelijk opslaan.
 • Deze opgeslagen data, bekend als een cache, wordt gebruikt om de responstijd te verkorten bij toekomstige verzoeken naar hetzelfde adres.
 • Door caching hoeven servers niet elke keer het volledige DNS-resolutieproces te doorlopen, wat de efficiëntie aanzienlijk verbetert.

DNS Beveiliging

 1. DNS-Kwetsbaarheden:
  • Een bekende kwetsbaarheid in DNS is DNS-cachevergiftiging.
  • Bij deze aanval worden valse DNS-antwoorden geïnjecteerd in de cache van een DNS-server. Deze valse antwoorden kunnen gebruikers omleiden naar kwaadaardige websites, ondanks dat ze een legitieme URL invoeren.
  • Het probleem hierbij is dat de DNS-server ten onrechte denkt dat deze valse informatie afkomstig is van een betrouwbare bron.
 2. Beveiliging met DNSSEC:
  • Om dergelijke aanvallen tegen te gaan, kunnen DNS-beveiligingsextensies (DNSSEC) worden gebruikt.
  • DNSSEC voegt een extra beveiligingslaag toe door de DNS-antwoorden cryptografisch te ondertekenen.
  • Deze handtekeningen helpen ervoor te zorgen dat de ontvangen gegevens daadwerkelijk afkomstig zijn van de correcte, autoritatieve bron en niet zijn gemanipuleerd.

Heeft u nog vragen over DNS of ondervindt u uitdagingen met uw netwerkinstellingen? Neem vrijblijvend contact op via fullbright-it.nl voor professionele ondersteuning en advies. Bij Fullbright bieden we deskundige hulp voor al uw DNS- en netwerkbehoeften. Of u nu een beginner bent of geavanceerde ondersteuning zoekt, wij staan klaar om u te helpen bij elke stap. Neem vandaag nog contact met ons op voor een zorgeloze en efficiënte online ervaring!

Eventueel ook interessant

Wat is CDN en hoe werkt het?

In dit artikel duiken we diep in de wereld van CDN's en leggen we uit; Wat is CDN? En hoe deze krachtige tool de prestaties van je website kan verbeteren.

Website laten maken in het Westland

Een website laten maken in het Westland is cruciaal voor Westlandse ondernemers om hun lokale bedrijf online te laten groeien en een breder publiek te bereiken.